Cursus Tips en trucs voor het netjes schrijven

Doelgroep
Leerkrachten groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs.

Cursusleider
Sandra Bos of Theone Kampstra, kinderergotherapeuten.

Inhoud
In deze cursus worden de cursisten meegenomen in het proces wat er nodig is om het kind een goede schrijfstrategie aan te leren. Antwoord wordt gegeven op vragen als; waar moet  ik op letten bij de schrijfmotoriek, wat is een goede schrijfhouding, wat is een goede pengreep, hoe kan ik een kind ondersteunen die moeite heeft met het aanleren van de letters en/of de verbindingen en hoe zorg ik er voor dat kinderen netjes schrijven. Deze cursus is vooral praktisch, waardoor de cursisten voldoende handvatten krijgen om op een leuke manier aan bovenstaande vragen in de eigen klas te kunnen werken, ongeacht welke schrijfmethode er binnen de school gebruikt wordt. In de cursus wordt allerlei materiaal getoond. Daarnaast zijn er veel praktische oefeningen, zodat de cursisten de stof voldoende eigen kunnen maken. Hierdoor kunnen de cursisten hetgeen ze in de cursus hebben geleerd, gelijk toepassen de volgende dag in de klas.

De volgende onderwerpen komen aanbod:
– aanleren bepaalde schrijfvoorwaarden,
– handvoorkeur,
– aanleren en inslijpen cijfers en letters,
– afbouwen hulplijnen,
– onderhouden goede vormgeving,
– opvoeren van schrijftempo,
– eigen handschrift ontwikkelen,
– aantekeningen leren maken en
– zelfreflectie en zelfevaluatie.

Leerdoelen
Na afloop van deze cursus:

  • weet de cursist wat de schrijfvoorwaarden zijn en waarom deze van belang zijn voor het schrijven.
  • brengt de cursist de handvoorkeur van een kind in kaart.
  • weet de cursist het belang van de vorm en het traject van het schrijven van cijfers en letters en oefent de cursist deze met behulp van verschillende oefeningen met het kind, naast het huidige schrijfmateriaal van de klas.
  • begeleidt de cursist de kinderen om naar het eigen handschrift te reflecteren en heeft middelen om deze zelfevaluatie met de kinderen te verrichten.

Kosten
Incompanycursus, prijs is op aanvraag.