Pubercoaching

Een puber of tiener kan niet lekker in zijn of haar vel zitten, onzeker zijn, moeite hebben met plannen, vastlopen op school, worden gepest, moeite hebben met vrienden maken, geen nee of juist geen ja durven zeggen, zich niet gehoord voelen of gewoon even niet weten waarom het allemaal wil lukken.

Wanneer een tiener of puber met bepaalde (sociaal-emotionele) dilemma’s rondloopt en hier niet alleen uitkomt, kunt u als ouder het gevoel hebben even geen contact met hem of haar te krijgen. De fase waarin uw kind op zoek gaat naar zijn of haar eigen identiteit kan veel onzekerheid en verwarring met zich meebrengen. Niet alleen uw kind kan rondlopen met veel vragen en emoties, het is voor u als ouder(s) ook aanpassen. Het is belangrijk voor pubers om zich begrepen te voelen, juist als ze zich tegen hun ouder(s) afzetten. Het kan voor zowel de puber als de ouder(s) prettig zijn om door een onafhankelijke coach ondersteund te worden en op zoek te gaan naar een oplossing.

Door middel van diverse methodieken zal de coach de puber begeleiden bij zijn of haar hulpvraag. Op een oplossingsgerichte manier geeft de coach praktische inzichten, waar hij of zij zelf weer mee verder kan. Hierbij kan het gaan om het aanleren van nieuwe vaardigheden, bijvoorbeeld hoe je kunt reageren in een bepaalde situatie of wat je kunt doen om iets te veranderen. Belangrijk is dat de oplossing vanuit de puber zelf komt, de coach beweegt mee. Het is niet de oplossing van de coach, maar die van de puber zelf.

Hellen Zapf en Christine Samsom zijn de therapeuten, die deze begeleiding bij Kinderpraktijk Theone bieden.