Je bibbers de baas

De training ‘Je bibbers de baas’ is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar die last hebben van faalangst.

Faalangst is een vorm van angst die opkomt als je iets moet presteren of als je denkt dat je iets moet presteren, terwijl je bang bent dat het je niet gaat lukken. Kinderen met faalangst zijn vaak bang dat iets mislukt en denken vanuit een negatief zelfbeeld. Ze kunnen bang zijn om afgewezen te worden door anderen (‘ze lachen me vast uit’), om fouten te maken tijdens de gymles of andere fysieke activiteiten (‘ik kan niets meer’) of om slechte leerprestaties te laten zien (‘net wist ik het allemaal nog’). De angst om het fout te doen werkt belemmerend. Dit is voor een kind heel vervelend. Bij een kind met faalangst komt er vaak ‘niet uit wat er in zit’.

De training ‘Je bibbers de baas’ heeft als doel om faalangst te verminderen, door kinderen te leren omgaan met hun angst.

Bij deze training leren kinderen:

  • signalen van faalangst herkennen bij zichzelf
  • niet in paniek raken als er iets gaat gebeuren dat ze spannend vinden
  • zich ontspannen
  • herkennen van gevoelens
  • inzicht krijgen in de relatie tussen gebeurtenis, gedachten, gevoelens en gedrag
  • meer invloed krijgen over hun eigen gedachten

Aan het einde van de training hebben kinderen een ‘gereedschapskist’ met vaardigheden tot hun beschikking, waaruit zij zelf kunnen kiezen wat het beste bij hen past. Tijdens de training is er veel ruimte voor het bespreken en oefenen van situaties die elk kind persoonlijk lastig vindt. Kinderen kunnen in een groep ook veel van elkaar leren. Er is daarnaast aandacht voor een aantal sociale vaardigheden (assertiviteit, omgaan met complimenten) en ontspanningsoefeningen.

Onze speerpunten zijn:

Deskundig
Hulp op maat
Oplossingsgericht
Positief
Samenwerking
Brede Blik