Product Dierondersteunde Therapie

Dierondersteunde therapie (DOT) is een verzamelnaam voor therapievormen waarbij een dier wordt ingezet en waarbij therapeut en klant toewerken naar een van te voren omschreven therapeutisch doel. Een professionele therapeut (bijv. orthopedagoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, kinderpsycholoog of logopedist) stelt samen met de begeleider van het dier een behandelplan op voor het kind en voert dit uit. Het dier is een bewust en integraal onderdeel van de behandeling van het kind. Een krachtig hulpmiddel dat bij kinderen die sociaal-emotionele problemen hebben effect heeft. In dit product is gekozen voor dierondersteunde therapie, waarbij de hond wordt ingezet als dier. Stichting Contacthond biedt hiervoor de ondersteuning in samenwerking met Kinderpraktijk Theone.

Dierondersteunde therapie wordt ingezet als andere hulpvormen onvoldoende effect hebben. De doelen zijn gericht op vergroten van zelfvertrouwen, algemeen welbevinden, zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid.
Dit project wordt gefinancieerd vanuit de 7 Westfriese gemeenten. 

Door op deze link te klikken kunt u een video van Stichting Contacthond vinden over wat Dierondersteunde therapie inhoudt: Film Dierondersteunde therapie